Makkelijk energie besparen doe je zo

Je kunt op heel veel manieren energie besparen. Door alleen al stekkers van apparaten eruit te halen als je ze niet gebruikt bespaar je al heel wat geld op jaarbasis. En zo zijn er nog veel meer trucjes. Hieronder vind je de beste trucjes om energie te besparen en dus uiteindelijk ook om geld te besparen.

Zonnepanelen installeren

Je gaat het steeds meer zien: zonnepanelen. Zonnepanelen besparen niet zozeer op je energieverbruik maar halen wel de uiteindelijke energierekening naar beneden en je bent tegelijkertijd ook goed bezig met het milieu. Helaas is overgaan naar zonnepanelen geen goedkope oplossing en dus een hele investering. De kosten hiervan verschillen per huishouden. Wel is het zo dat je je investering uiteindelijk terugverdient.

Gordijnen sluiten en isoleren

Je kunt het beste overdag je gordijnen en rolluiken lekker openlaten zodat het zonnetje binnenkomt. Dit verwarmt je huis tot zekere hoogte. Als je dan in de avond de gordijnen en ramen weer dicht doet hou je de warmte binnen. Op deze manier hoef je de verwarming minder hoog te zetten. Daarnaast is isoleren ook een goede optie om energie te besparen. Hierdoor hou je kou beter buiten en de warmte binnen als je dat wil. Het kan wel een hele klus zijn om dit te doen maar uiteindelijk kan dit je veel geld besparen.

Ledverlichting kopen

Met ledverlichting kun je ook veel energie besparen. Wanneer je gebruik maakt van led- of spaarlampen kun je al zo’n 80% energie besparen. Bij bedrijven is het zelfs zo dat je subsidie kunt krijgen als je gebruik maakt van ledverlichting, dit heet ook wel energie-investeringsaftrek. Ook een tip die misschien heel logisch klinkt maar dat is het uitzetten van je verlichting als je niet thuis bent.

Warm water en kort douchen

Het is verstandig om je boiler op de juiste plek neer te zetten. Want hoe korter de leiding is, hoe minder energie er verloren gaat. Een andere manier om energie te besparen is om op de boiler een tijdschakelaar te zetten. Zo kun je instellen dat hij uitgaat wanneer je er geen gebruik van hoeft te maken, bijvoorbeeld in de nacht. Kort douchen is ook een heel goede manier om energie te besparen. Met dit koude weer is het natuurlijk lekker om lang onder de douche te staan. Maar dit kost super veel energie. Je kunt daarom ervoor kiezen om korter te gaan douchen maar een waterbesparende douchekop is ook een goede optie.