3 grote misverstanden over zonnepanelen ontkracht

We zien ze steeds vaker op de Belgische daken: zonnepanelen. Naast het vervangen van je cv-ketel of het plaatsen van dubbelglas is het plaatsen van zonnepanelen dan ook een zeer rendabele manier om te verduurzamen. Maar zoals bij alles wat in opkomst is, groeien de speculaties over zonnepanelen mee. Zo werken zonnepanelen ook prima in minder zonnige landen zoals Nederland en België en gaan ze bijna altijd langer dan 15 jaar mee. 3 grote misverstanden die ontstaan zijn over zonnepanelen, ontkrachten we in dit artikel.

Zonnepanelen gaan maar 10-15 jaar mee

De energie die van een zon afstraalt is onuitputtelijk en dit zal de komende miljoenen jaren nog het geval zijn. Het is natuurlijk prettig als de zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan. Er wordt gespeculeerd dat zonnepanelen maar 10-15 jaar meegaan. Het klopt dat na ongeveer 12 jaar de zonnepanelen wat rendement verliezen. Maar dit rendementsverlies zal niet minder zijn dan 90%. Na 25 jaar heb je maar liefst  nog 85% rendement over. Op de meeste zonnepanelen zit de garantie dat je je geld terugkrijgt als het rendement na 12 of 25 jaar onder deze percentages ligt.

Voor zonnepanelen heb je altijd een vergunning nodig

Het klopt dat sommige gemeenten in België een vergunning vragen bij het plaatsen van zonnepanelen. Dit is echter lang niet bij alle gemeenten het geval. Om erachter te komen of jij een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen, raadpleeg je de gemeente waarin je woont. Ook voor het plaatsen van de zonnepanelen heb je geen officiële specialisten nodig. Je kunt dit dus gewoon zelf doen. Maar omdat zonnepanelen zeer complexe apparaten zijn raden we je toch aan een zonnepanelenspecialist in te schakelen.

In de winter zijn zonnepanelen niet rendabel

In de zomer is de opbrengst een stuk hoger dan in de winter. Van april tot en met september wordt 70% van de totale opbrengst opgevangen. Velen schaffen de aankoop van zonnepanelen om deze reden uit. Maar die 30% is nog steeds een grote hoeveelheid kWh die mensen vaak over het hoofd zien. Het duurt gemiddeld zo’n 8 jaar voordat de investering van de zonnepanelen zich terugbetaald heeft. Begin er daarom zo snel mogelijk mee.