Energie besparen als bedrijf, zo doe je dat

Besparen op energie is voor iedereen belangrijk, maar zeker bedrijven doen er goed aan om zuinige voorzieningen te kiezen. Het komt zowel het milieu als de eigen portemonnee ten goede. Er bestaan uiteenlopende manieren om meer en efficiënter te besparen, maar vaak bestaat daarover nogal wat onduidelijkheden bij bedrijven. Wat kan je nu zoal doen als onderneming om geld en energie te besparen? Het volgende overzicht geeft enkele handige tips!

Energie besparen als bedrijf

Het besparen van energie is een zaak die vaak als erg complex wordt gezien, maar eigenlijk is het tegendeel waar. In feite kan je door enkele kleine veranderingen door te voeren al heel wat teweegbrengen:

  1. Ga voor LED verlichting

Eerst en vooral is het de moeite waard om te kiezen voor LED verlichting. Dergelijke lampen gaan tot wel 30 keer zo lang mee als gewone verlichting, en daarbij zijn ze in tal van uitvoeringen en stijlen verkrijgbaar!

  1. Kies voor zakelijke energie

Een andere goede manier om geld en energie te besparen in je bedrijf, is door een zakelijk energiecontract aan te gaan. Heel wat energieleveranciers bieden interessante contracten die specifiek op bedrijven en hun noden zijn afgestemd. Doorgaans is er keuze tussen een vast of variabel contract, die elk hun eigen voordelen bieden.

  1. Besparen is altijd een collectieve zaak

Bij kleine bedrijven is het besparen van energie meestal nog niet zo moeilijk, maar bij ondernemingen met veel personeel wordt het snel een heuse uitdaging. Als je werknemers echter informeert over je besparingsplannen, dan zullen deze ongetwijfeld ook zuiniger omspringen met energie en andere voorzieningen – zowel thuis als in het bedrijf. Je kan bijvoorbeeld een bedrijfsevenement organiseren, waarbij je uitlegt hoe het bedrijf ervoor staat op het vlak van energie, en wat er nog meer kan worden gedaan!

  1. Koop in bulk

Hoewel de meeste bedrijven wel doorhebben dat er heel wat geld kan worden bespaard als ze grondstoffen en andere zaken in bulk kopen, vergeet men vak dat dit ook positieve gevolgen heeft voor het energieverbruik. Als je bijvoorbeeld zaken zoals balpennen, printers en andere voorzieningen in grotere hoeveelheden koopt, dan betaal je niet alleen minder, maar wordt er ook nog eens bespaard op transport.

Zelfs de kleinste zaken kunnen op die manier een positief effect teweegbrengen. Zolang je als onderneming aandacht besteedt aan de details worden energie en geld besparen eenvoudiger, aangenamer én ten slotte ook nog meer de moeite waard.