Alarmsystemen worden tegenwoordig steeds vaker gecombineerd met domotica. Een luxe domoticasysteem biedt naast het beveiligen van je woning nog veel meer mogelijkheden. Een domotica alarmsysteem combineert de functionele voordelen van alarmsystemen met het extra wooncomfort van een domoticasysteem. Daarnaast kent een domoticasysteem ook nog eens veel duurzame voordelen. Lees hier meer over deze mooie combinatie.

Domotica alarmsysteem

Een alarmsysteem is onmisbaar in iedere woning. Een alarmsysteem beschermt je namelijk tegen verschillende gevaren, zoals inbrekers, brand of koolmonoxide, maar nog belangrijker is dat een alarmsysteem je een gevoel van veiligheid geeft. Als je veiligheid kunt combineren met wooncomfort, heb je een mooi systeem voor je woning: een domotica alarmsysteem.

Domotica en alarmsystemen zijn systemen die elkaar versterken. Een regulier alarmsysteem waarschuwt de bewoner of een alarmcentrale wanneer er wordt ingebroken. Een domotica alarmsysteem gaat een stapje verder en geeft je de mogelijkheid om nog sneller te handelen wanneer je huis of jij zelf in gevaar bent. Zo kun je bijvoorbeeld bewakingsbeelden op afstand bekijken via je computer of mobiele telefoon en kun je je woning zo 24/7 in de gaten houden. Wanneer je denkt dat er iemand in je huis probeert in te breken, kun je gebruik maken van de paniektoets. Hiermee doe je alle verlichting in je woning in één keer aan, waardoor je eventuele inbrekers afschrikt. Maar het domoticasysteem kan ook zelfstandig handelen om je woning een stukje veiliger te maken. Zo kan het systeem, via vooraf ingestelde programma’s, je aanwezigheid simuleren, bijvoorbeeld door de verlichting op bepaalde tijdstippen automatisch aan of uit te zetten of de gordijnen te sluiten. Hierdoor zal je woning er een stuk minder aantrekkelijk uitzien voor inbrekers wanneer je van huis bent. In het geval dat een inbreker via het raam de woning probeert binnen te komen en hierbij een glas breekt, kan een domotica alarmsysteem rolluiken automatisch sluiten en zo de inbreker buiten de deur houden.

Inbraakbeveiliging is natuurlijk erg belangrijk, maar je kunt met meer gevaren te maken krijgen in je woning. Ook voor brandveiligheid kan een domotica alarmsysteem goed van pas komen. Het alarmsysteem kan je niet alleen waarschuwen bij bijvoorbeeld rook of koolmonoxide, maar kan ook direct alle verlichting inschakelen of de water- of gasleiding automatisch afsluiten.

Meer wooncomfort met domotica

Met domotica kun je van je woning niet alleen een veiligere plek maken, maar ook een comfortabele omgeving. Domotica wordt niet voor niets ook wel huisautomatisering genoemd en geeft je het gemak van het besturen van je hele woning met slechts één systeem. Denk hierbij aan het programmeren van je verlichting, het regelen van de temperatuur en het besturen van je rolluiken, gordijnen, deuren en poorten. Vertrek je ‘s ochtends bijvoorbeeld naar je werk? Met slechts één druk op de knop kun je de verwarming, verlichting en andere elektrische apparaten uitschakelen. Je kunt het domoticasysteem in sommige gevallen zelfs koppelen aan je computer of mobiele telefoon, waardoor je het systeem ook vanaf buiten je woning kunt besturen. Het domoticasysteem kun je zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt, door veel of juist weinig toestellen te integreren.