Kleef radiatorfolie

Je kan natuurlijk energie besparen door flink te investeren in een nieuwe energiezuinige CV-ketel of zonnepanelen. Maar er zijn ook goedkopere investeringen. Wil je met een klein budget profiteren van een energiebesparing? Dan is radiatorfolie de oplossing.

Voorkom warmteverlies

Een CV-ketel verwarmt het water en stuurt dit vervolgens via een leidingsstelsel naar de radiatoren. De radiatoren verspreiden vervolgens de geproduceerde warmte in je woning door middel van stralingswarmte. Wanneer je dicht bij de verwarming gaat staan, dan is deze stralingswarmte duidelijk voelbaar.

Vaak hangen radiatoren tegen een buitenmuur of bij een raam. De stralingswarmte wordt niet alleen aan de voorkant van de radiator afgegeven. Ook de zijkanten en achterkant worden warm. Wanneer je muren niet goed geïsoleerd zijn, verdwijnt een groot deel van de warmte naar buiten. Dat is zonde! Gelukkig is deze stralingswarmte makkelijk tegen te houden met radiatorfolie. Radiatorfolie is een soort aluminiumfolie die je eenvoudig aanbrengt aan de achterzijde van de radiator.

Onzichtbaar besparen

Wanneer de radiatorfolie aan de achterzijde van de radiator is aangebracht, verlies je dus minder bruikbare warmte door de muur. Dat wil zeggen dat err minder gestookt hoeft te worden. Per vierkante meter radiatorfolie bespaar je ongeveer 10 m³ gas, wat neerkomt op bijna €7 per vierkante meter per jaar. Een bijkomend voordeel is dat je niets van de isolatie ziet.

Radiatorfolie aanbrengen

Radiatorfolie is te verkrijgen bij bouwmarkten als Gamma en Hubo, en is bij de meeste radiatoren gemakkelijk aan te brengen. Hieronder wordt er stap voor stap uitgelegd hoe je de radiatorfolie aanbrengt:

Stap 1. Meet de radiator op. Radiatorfolie is verkrijgbaar in een lengte van 2,5m. Tel de lengtes van de radiatoren bij elkaar op en bepaal hoeveel rollen folie je nodig hebt.

Stap 2. Knip de folie op maat. Meestal houd je rekening met een paar centimeters extra, maar bij radiatorfolie knip je gerust een aantal cm minder af zodat de folie mooi uit het zicht blijft.

Stap 3. Voorzie de folie van tweezijdig aluminiumtape zodat je de radiatorfolie kan aanbrengen tegen de muur.

Stap 4. Laat de folie voorzichtig achter de radiator zakken. Houd de glanzende kant naar voren. Druk de folie tegen de radiator aan en ga alle stukjes tape even na zodat de folie goed vast zit.

Stap 5. Klaar: besparen maar!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.