Duurzaamheid is een groeiende trend in onze maatschappij. We worden allemaal steeds milieubewuster en willen dit graag uitstralen. Er wordt vaak gedacht dat duurzame investeringen en verbouwingen enkel veel geld kosten, maar men wordt zich steeds meer bewust van het feit dat zo’n investering op langere termijn geld kan opleveren.

De badkamer is een plek waar onnodig veel energie wordt verbruikt. Maak je badkamer duurzaam door middel van de volgende tips en bespaar tegelijkertijd op je energierekening.

Minimaliseer waterverbruik

Er zijn verschillende manieren om waterverspilling tegen te gaan. De meest simpele manier is door de kraan en douche nooit onnodig aan te zetten. Verder is er tegenwoordig een douchekop met extra druk op de markt. Hiermee verbruik je minder water, maar is de straal uit de douchekop nog wel hard genoeg om lekker te kunnen douchen.

Dezelfde tip geldt voor de kraan op je badkamermeubel. De investering hierin is groter dan in een normale kraan of douchekop, maar je bespaart op de lange termijn op waterkosten en houdt rekening met het milieu.

Ten slotte is een energiezuinig toilet van groot belang in de duurzame badkamer. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een bak met meerdere spoelknoppen. Zo wordt het waterverbruik automatisch afgestemd op de grootte van de boodschap en minimaliseer je je waterverbruik.

Houd de warmte binnen

Isolatie is prioriteit nummer 1 als het gaat om energiebesparing en het binnenhouden van warmte. Je kunt een aannemer zoeken om uw badkamer te isoleren, maar dit is vaak lastig en kost onnodig veel tijd en geld. Je kunt gemakkelijk geld besparen door alles goed te isoleren tijdens een verbouwing of badkamerrenovatie.

Een andere optie is het aanbrengen van tochtstrips. Deze strips voorkomen dat warme lucht uit de badkamer ontsnapt, maar houden ook de koude lucht van buiten tegen. Daarnaast is het handig om te weten dat bepaalde materialen warmte vasthouden. Een houten vloer of warme douchemat houden niet alleen je voeten lekker warm, maar nemen ook warmte op waardoor de badkamer langer warm blijft.

Ga verspilling tegen

Er wordt veel verspild in onze badkamers. Denk alleen al aan overtollig gebruik van zeep en wc papier. Dit verbruik is uiteraard bij iedereen verschillend, maar je kunt hier waarschijnlijk geld op besparen door er simpelweg meer op te letten.

Verder is het niet nodig om je handdoek na iedere douchebeurt te vervangen. Hiermee bespaar je gemakkelijk op het aantal wasbeurten. Ten slotte kun je in je badkamer, net als in iedere andere kamer, gebruik maken van LED lampen om energie te besparen.