Hoe energie besparen bij een renovatie?

Als je je huis gaat renoveren, kan je best meteen maatregelen nemen om energie te besparen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In dit artikel geven we je een aantal tips om je huis energiezuiniger te maken tijdens de verbouwing.

Tip 1: Isoleer je dak, muren en vloer

Een van de beste manieren om energie te besparen is door je huis goed te isoleren. Zo voorkom je dat er warmte verloren gaat via het dak, de muren of de vloer. Door warmteverliezen te beperken, moet je verwarmingsinstallatie minder energie verbruiken om de temperatuur binnenshuis op peil te houden.

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar, zoals glaswol, steenwol, EPS of PIR. Laat je goed informeren over de voor- en nadelen van elk materiaal en kies het meest geschikte voor jouw situatie.

Tip 2: Vervang je ramen door dubbel of driedubbel glas

Een andere manier om warmteverliezen te verminderen is door je ramen te vervangen door dubbel of driedubbel glas. Dit zorgt voor een betere isolatie en minder geluidsoverlast van buiten. Bovendien kan je in aanmerking komen voor een subsidie als je hoogrendementsglas laat plaatsen.

Tip: bespaar door de oude ramen zelf uit te breken en het afval naar een containerpark in de buurt te brengen.

Tip 3: Installeer een zuinige verwarming

Een derde tip om energie te besparen is door een zuinige verwarming te installeren. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, een zonneboiler of een pelletkachel. Deze systemen gebruiken duurzame energiebronnen om je huis te verwarmen en verminderen zo je CO2-uitstoot. Ook hier kan je mogelijks een subsidie voor krijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Tip 4: Kies voor energiezuinige apparaten

Een verbouwing is een moment waarop je een heleboel apparaten vervangt, zoals de verlichting, koelkast, oven… Dit is het ideale moment om te kiezen voor apparaten die energiezuiniger zijn. Let hiervoor op het energielabel. Des te hoger (richting A+++), des te beter.

Tip 5: Maak gebruik van slimme meters en thermostaten

Een laatste tip om energie te besparen is door gebruik te maken van slimme meters en thermostaten. Deze geven je inzicht in je energieverbruik en helpen je om zuiniger om te gaan met gas en elektriciteit. Je kan bijvoorbeeld de temperatuur in elke kamer apart instellen en aanpassen aan je leefpatroon. Ook kan je zien hoeveel energie je opwekt als je zonnepanelen hebt.