Energie besparen met je gevel

Het is geen geheim meer: energie besparen is en wordt steeds belangrijker voor iedereen. Het levert je natuurlijk niet alleen geld op, maar kan in de toekomst ook helpen bij de verkoop van de woning.

Daarom moeten we proberen om het energieverlies zoveel mogelijk te beperken. Wie dat wil doen, neemt best eerst zijn gevel onder handen. Je kan het energieverlies via je gevel beperken aan de hand van spouwmuurisolatie en gevelbekleding.

Warmteverlies zonder spouwmuurisolatie

Weinig mensen maken zich zorgen over hun verwarming. We draaien onze douche zonder erbij na te denken rustig een paar graden omhoog, of we zetten de temperatuur in onze woonkamer op een knusse 23 °C. Er gaat veel warmte verloren, maar dat kan voorkomen worden.

Warmte opwekken kost energie, zorgt voor een hoge energierekening en een hogere CO2-uitstoot. Het is daarom belangrijk dat deze warmte optimaal wordt benut. Bij een ongeïsoleerde woning kan er tot wel 20% warmte verloren gaan door de gevel. Hierdoor moet de verwarming extra energie verbruiken om de woning op temperatuur te houden.

Gevelisolatie is een vorm van gevelwerken die zorgt voor warmtebehoud en een energiebesparing. Een voorbeeld van een veel voorkomende gevelisolatie is spouwmuurisolatie. Hierbij wordt er door kleine gaatjes in de muur isolatiemateriaal in de spouwmuur geplaatst.

Isoleer met gevelbekleding

Je kan jouw gevel tevens isoleren door deze te bekleden. Denk hierbij aan gevelbekleding zoals sierpleister of een isolatieplaat. Deze isolatieplaat is gemaakt van hout of kunststof. Er zijn verschillende afwerkingslagen om uit te kiezen, waardoor je met deze isolatie jouw woning meteen een opfrisbeurt geeft.

Snel terugbetaald

Het energieverlies via de gevel beperken – via spouwmuurisolatie of isolerende gevelbekleding – is zeker een goed idee. Zo blijft de warmte beter vastgehouden. Bovendien betaalt deze investering zich op enkele jaren terug.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.