Blowerdoortest? Tips om de luchtdichtheid te verbeteren

Voor elke nieuwbouwwoning is een EPB-verslag nodig. Dit rapport geeft een indicatie van de energiezuinigheid van de woning. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de materialen die men gebruikt, de hoeveelheid isolatie, de oriëntatie van de woning, enz. Het eindresultaat van dit rapport is een K-Peil, dat weergeeft hoe goed er geïsoleerd wordt, en een E-Peil, de algemene graad van energiezuinigheid.

Lager E-Peil zorgt voor een premie

De Vlaamse overheid legt bepaalde maxima op. Hoe hoog jouw E-Peil mag zijn, hangt af van het jaar waarin je de bouwaanvraag hebt ingediend:

 • van 2014 tot eind 2015: max. E60
 • van 2016 tot eind 2017: max. E50
 • van 2018 tot eind 2019: max. E40
 • in 2020: max. E35
 • in 2021: max. E30

Deze maxima zijn wettelijk geregeld. Wanneer je hier niet aan voldoet, kunnen boetes opgelegd worden.

Maar niets houdt je tegen om beter te doen. Er zijn zelfs bepaalde premies wanneer je beter presteert dan de normen. Bouwaanvragen van 2015 mogen max. E60 halen, maar indien je E30 haalt of lager, krijg je van de netbeheerder een premie. Enkele voorbeelden, afhankelijk van het jaar waarin de bouwaanvraag werd ingediend:

 • in 2015: E30 of lager geeft recht op premie van €1800 (+ €50 per E-peilpuntverlaging)
 • in 2016: E20 of lager geeft recht op premie van €1800 (+ €50 per E-peilpuntverlaging)

Behaal je voor een bouwaanvraag in 2015 dus een definitief E-Peil van E28, dan krijg je een premie van €1900 (of €1800 + €100 voor de twee extra puntverlagingen).

Een blowerdoortest kan je E-Peil verlagen

Goed, even terugkomen op de blowerdoortest.

Bij de berekening van het E-Peil worden allerlei parameters opgenomen. Een van die parameters is de luchtdichtheid.

Tijdens de berekening gebruikt men een standaardwaarde voor de luchtdichtheid (bijvoorbeeld 12). In realiteit scoren de meeste nieuwbouwwoningen veel beter op deze luchtdichtheid. Dat kan je bewijzen door middel van een blowerdoortest.

Tijdens deze test wordt er een grote ventilator in de opening van de voordeur geplaatst. De woning wordt daarna in onderdruk en overdruk gebracht. Het drukverschil tussen beide punten geeft de luchtdichtheid weer.

Zo’n blowerdoortest is meestal niet in de kostprijs van het EPB-verslag opgenomen, en is dus een extra kost. Je mag hiervoor een €300 à €400 rekenen. Deze kost is interessant wanneer je:

 • net boven het maximum E-Peil zit en nog enkele E-punten wil dalen: een blowerdoortest is dan veel goedkoper dan andere maatregelen, zoals de installatie van een zonneboiler.
 • kans maakt op een premie en hiervoor nog enkele E-punten moet dalen: het is een investering met een grotere opbrengst (de premie van de netbeheerder).

opstelling blowerdoortest

Tips voor een betere luchtdichtheid

Stel dat je binnen enkele dagen een blowerdoortest hebt gepland. Dan zijn er nog enkele zaken die de luchtdichtheid kunnen verbeteren, zoals:

#1. Het schuin dak

Heel wat mensen kiezen ervoor om hun schuin dak zelf te isoleren. Dit is dikwijls een van de zwakke punten tijdens een blowerdoortest. Je kan de luchtdichtheid verbeteren door ervoor te zorgen dat:

 • er een dampscherm is waarbij de verschillende stukken mooi aan elkaar werden bevestigd met speciale tape.
 • dakdoorvoeren netjes luchtdicht zijn gemaakt.
 • dakvensters goed zijn afgewerkt en gesloten.

#2. De ramen

Sommige bouwers letten bij de plaatsing van de ramen extra op de luchtdichtheid, bijvoorbeeld door multiplex kaders of speciale folies te gebruiken. Helaas is dat niet in elke woning het geval.

Maar er is nog een tip om de luchtdichtheid van ramen te verbeteren. Je kan de binnenranden van het raamprofiel afkitten (de plaats waar het raam tegen de muren en vloer komt). Hier zijn soms kleine spleetjes te zien. Vele kleintjes maken een groot, is een belangrijk motto bij een blowerdoortest.

Vergeet niet om ook aandacht te spenderen aan de omkasting van rolluiken.

#3. De buitendeuren

Binnendeuren worden tijdens de blowerdoortest niet meegerekend, omdat deze moeten openstaan. De buitendeuren hebben wel een invloed. Zorg dat er een tochtborstel aanwezig is en dat deze correct functioneert.

#4. Muurdoorvoeren

De kans is groot dat er allerlei leidingen van binnen naar buiten lopen. Denk bijvoorbeeld aan een elektriciteitskabel voor buitenverlichting of een waterleiding voor een buitenkraantje. Om een goede luchtdichtheid te garanderen, is het best om de ruimte rond deze muurdoorvoeren af te kitten.

Heb je ook wachtleidingen naar buiten voorzien? Maak deze dan luchtdicht voor de test. Denk ook aan de energiebocht die de woning binnenkomt.

infraroodcamera voor luchtlekken op te sporen

Luchtlekken opsporen

Een handige tip om beter te scoren op een blowerdoortest, maar wel eentje die een extra investering vraagt, is het opsporen van luchtlekken. Dat kan door middel van een rookmachine of een infraroodcamera. Op deze manier zie je visueel waar er luchtlekken zijn, die je nadien kan verhelpen.

Goede luchtdichtheid voor lagere stookkosten

Waarom zou je zoveel moeite steken in de verbetering van de luchtdichtheid?

De premie van de netbeheerder is mooi meegenomen, maar er is nog een bijkomend voordeel; lagere verwarmingskosten. Een luchtdichte woning heeft minder luchtlekken waarlangs warmte weg kan. De woning is dus makkelijker te verwarmen en warm te houden. En dat zie je in de verwarmingskosten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.