Vermijd sluipverbruik

Een van de eenvoudigste manieren om energie te besparen is door sluipverbruik te vermijden. Sluipverbruik (ook wel lekkende elektriciteit genoemd) is het gebruik van elektriciteit zonder dat je dat weet of er voordeel van hebt.

Standy-by en actieve toestellen

Sluipverbruik staat vaak synoniem met toestellen die in stand-by modus staan. Zelfs in deze stand verbruiken ze een klein beetje energie – wat na verschillende jaren natuurlijk kan optellen. Vergelijk het met een druppende kraan: een groot aantal kleine druppels kan al snel een massa water worden.

Maar niet alleen de stand-by modus zorgt voor sluipverbruik. Er zijn nog verschillende apparaten die stroom verbruiken zonder dat je het doorhebt. Denk bijvoorbeeld aan een digicorder, een elektrische tandenborstel, een kruimeldief en een hifi-installatie.

Kleine beetjes maken groot

Bovenstaande toestellen verbruiken vaak slechts een klein beetje energie. Maar als je dit vermenigvuldigt met het aantal toestellen in een doorsnee woning, zal dit sluipverbruik per jaar een fikse duit kosten.

Zo berekende Nuon dat het sluipverbruik van een geavanceerde decoder zo’n 60 kWh per jaar bedraagt. Dit komt neer op een energiekost van € 35,- per jaar. Sluipverbruik vermijden kan dus een serieuze besparing betekenen.

Sluipverbruik opsporen

Goed, tijd om onze sluipverbruikers onder handen te nemen. Maar hoe beginnen we hieraan?

energiemeterIn de eerste plaats moeten we natuurlijk de toestellen met sluipverbruik identificeren. Dit is mogelijk via een energiemeter. Zo’n energiemeter kost 10 à 15 euro.
Plaats de energiemeter tussen het toestel en het stopcontact. De energiemeter geeft het verbruik in real time weer en laat toe het totale verbruik over de gemeten periode te controleren. Test het verbruik van computers, televisies, hifi-ketens, koffiezetapparaten, wasmachines, droogkasten en andere toestellen om sluipverbruikers te identificeren.

Eens je de toestellen met een hoog sluipverbruik kent, kan je naar de volgende stap gaan om het probleem op te lossen.

Sluipverbruik elimineren

Er zijn verschillende manieren om sluipverbruik te voorkomen:

  • Stekkers met een aan/uit knop: met deze stekkers kan je handmatig het elektriciteitsverbruik helemaal uitzetten. Er zijn ook stekkerdozen met een afstandsbediening.
  • Stand-by killers: dit toestel detecteert automatisch wanneer een apparaat in stand-by staat en schakelt het uit.
  • Uit het stopcontact halen: bepaalde toestellen gebruik je slecht sporadisch. Het is best om ze uit het stopcontact te halen om sluipverbruik te vermijden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.