Slimmer dampkapgebruik

Wanneer we koken, zetten we de dampkap aan om vieze luchtjes af te voeren. Maar dit apparaat verbruikt op jaarbasis heel wat energie. Wie zijn elektriciteitsfactuur wil doen dalen, gaat dus best slim om met het gebruik van zijn dampkap.

Denk aan de timing

Hoe vaak heb je al de afzuigkap laten opstaan, hoewel er geen potten of pannen meer op het vuur staan?

Laat de dampkap niet langer opstaan dan nodig is. Zet ze meteen af na het koken om elektriciteit te besparen. Sommige afzuigkappen hebben een timer-functie die je kan inschakelen om dit niet te vergeten. Deze functie is erg handig voor vergeetachtige zielen.

Niet altijd op volle kracht

Een afzuigkap hoeft niet altijd op volle kracht te draaien. Vaak is een standje lager voldoende. Wanneer je bijvoorbeeld iets frituurt in een friteuse, kan je gerust de hoogste stand gebruiken. Maar om een eenvoudig ei te bakken, heb je deze afzuigkracht helemaal niet nodig.

Regelmatig schoonmaken

Nog een tip voor wie energie wil besparen via zijn dampkamp: maak de filters regelmatig schoon (of vervang deze tijdig). Vet laat minder lucht door en vermindert hierdoor het rendement van de afzuigkap. Dat is nadelig voor je elektriciteitsfactuur.

Meer informatie over het reinigen van een dampkap vind je op deze pagina.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.