Investeer in zonnepanelen

De afgelopen jaren zien we steeds meer huizen met zonnepanelen op het dak. Dat is natuurlijk niet voor niks. Zonnepanelen zijn namelijk een interessante investering. Hieronder een samenvatting van de meest belangrijke voordelen.

Besparen op je energierekening

Een lagere elektriciteitsfactuur is voor veel mensen de voornaamste reden voor het aanschaffen van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen namelijk een behoorlijke besparing opleveren. Voor veel huishoudens is de energierekening maandelijks een flinke kostenpost. Door het plaatsen van zonnepanelen kunnen deze kosten aanzienlijk worden verlaagd en soms zelfs compleet verdwijnen – een woningvoordeel dat niet te onderschatten is.  Door het plaatsen van zonnepanelen kunnen hierdoor jaarlijks honderden euro’s worden bespaard. In een huishouden van 4 personen kan dit oplopen tot ongeveer €1000 per jaar. De investering in zonnepanelen betaalt zich dus snel terug.

Ecologie

Hecht je veel belang aan groen wonen en ecologie? Dan is het plaatsen van zonnepanelen een goede optie. Zonne-energie is namelijk schone energie, waardoor je de CO2 uitstoot van je huishouden aanzienlijk verlaagt. Eén zonnepaneel van 250 Wp stemt overeen met een jaarlijkse besparing van ongeveer 100 kg CO2.

Hogere waarde

Wanneer je zonnepanelen op maat op het dak van jouw woning laat plaatsen, zorgt dit ook voor een waardestijging. Omdat zonnepanelen een duurzame oplossing zijn en duurzame woningen aantrekkelijker zijn voor kopers, zal dit ook een positief effect hebben op de verkoopprijs van de woning. Nieuwe bewoners kunnen namelijk direct profiteren van de lagere woonlasten. Ook al ben je van plan om binnen enkele jaren te verhuizen, dan kan een investering in zonnepanelen nog voordelig uitpakken. Mochten de nieuwe bewoners geen interesse hebben in het overnemen van de zonnepanelen, dan zijn de panelen zonder problemen mee over te verhuizen naar een andere woning.

Handig tips

Van plan om te investeren in zonnepanelen? Houd dan rekening met deze tips:

  • Zorg voor een goede oriëntatie (zuiden – oosten)
  • Vermijd dat er schaduw van bomen en andere gebouwen op de zonnepanelen vallen
  • Ook de hellingsgraad speelt een rol
  • Vergelijk het rendement: niet alle zonnepanelen genereren evenveel energie
  • Wanneer het lange tijd niet geregend heeft, is het de moeite waard om de zonnepanelen te besproeien om vuil te verwijderen
  • Voor het hoogste rendement moeten zowel de panelen als omvormer op elkaar afgestemd zijn
  • Bij zonnepanelen is een enkelvoudig uurtarief voordeliger

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.