Tips om je energieverbruik omlaag te brengen

Energie wordt doorgaans gebruikt zonder erbij na te denken. Veel mensen schrikken echter wanneer zij aan het einde van de maand hun energierekening zien. Is dit bij jou ook het geval? Dan wordt het de hoogste tijd om je energieverbruik omlaag te brengen. Door minder energie te verbruiken, dalen immers je energiekosten. Vaak wordt gedacht dat het terugdringen van het energieverbruik gepaard gaat met dure investeringen. Dit is echter helemaal niet het geval. Uiteraard is dit wel mogelijk, maar met onderstaande tips van Elektricien aan Huis kun jij jouw energieverbruik zonder al te veel extra kosten omlaag brengen.

1. Laat elektrische apparaten niet stand-by staan

Veel mensen laten stekkers van elektrische apparaten dag en nacht in het stopcontact zitten. Hierdoor gaat behoorlijk wat stroom verloren. Dit is zeker het geval wanneer het een apparaat betreft dat over een stand-by lampje beschikt, zoals een televisie. Dit lampje brand continu, waardoor er veel stroom verbruikt wordt. Door de stekker uit het stopcontact te halen wanneer je een elektrisch apparaat niet gebruik, breng jij jouw energieverbruik alweer enigszins omlaag.

2. Koop zuinige lampen

Dit is weliswaar een investering, maar wel eentje die jou niet veel geld kost. Gloei- en hallogeenlampen verbruiken veel energie. Het is dan ook verstandig deze te vervangen door speciale spaar- of LED-lampen. Deze laatstgenoemde lampen zijn en stuk zuiniger en verbruiken dus minder energie. Hierdoor dalen jouw maandelijkse kosten ook alweer een klein beetje.

3. Doe minder vaak een beroep op je cv-ketel

Veel mensen vinden het lekker om lange tijd onder een warme douche te staan. Zij denken er echter niet bij na hoeveel energie een dergelijke douchebeurt wel niet kost. Hoe langer jij onder een warme douche staat, hoe langer jouw cv-ketel draait. Hierdoor neemt het energieverbruik toe. Om je energieverbruik terug te dringen, is het verstandig om minder vaak en minder lang warm water te gebruiken.

4. Isolatie aanbrengen

Wanneer je woning niet goed geïsoleerd is, gaat veel onnodige energie verloren. Goede isolatie is dan ook heel belangrijk. Is jouw woning niet goed geïsoleerd? Overweeg dan meer isolatie aan te brengen. Dit is weliswaar een investering, maar dit betaalt zich binnen de kortste keren weer terug. Door je woning goed te isoleren blijft warmte langer binnen en daardoor bespaar je maandelijks heel wat geld op je energierekening.