Energie besparen met slimme verlichting

Betrap je de kinderen erop dat ze regelmatig de lichten laten branden? Of ben je zelf weleens vergeetachtig? Dan gaat er een heleboel energie verloren. Slimme verlichting kan je helpen om je energiekosten te verlagen.

Automatiseer je verlichting

Hoe kan je met slimme verlichting energie besparen?

Simpel: via de combinatie met bewegingssensoren.

Deze sensoren registeren bewegingen. Komt er iemand de kamer binnen, dan gaan de lampen automatisch aan, zonder op een knop te drukken. Dat komt zeker van pas wanneer je je handen vol hebt met boeken, boodschappen of vers gewassen kleding.

Maar deze slimme verlichting werkt ook in de andere richting. Wordt er gedurende een bepaalde tijd geen aanwezigheid geregistreerd, dan zullen de lampen zichzelf uitschakelen. Zo blijft het licht niet onnodig branden. Op deze manier bespaar je energie – wat je elektriciteitsfactuur verlaagt.

Slimme verlichting is dus ecologisch en zorgt voor meer comfort.

Dynamische lichtintensiteit

Nog een manier om met intelligente lichtsturing energie te besparen, is de dynamische intensiteit. In sommige bewegingsmelders, zoals die van Loxone, zit tevens een lichtmeter. Die wordt gebruikt om de lichtsterkte aan te passen. Is het een beetje bewolkt? Dan is de verlichting gedimd. Wanneer het buiten volledig donker is, werken de lampen op volle kracht.


Leer meer over Loxone slimme verlichting op https://www.loxone.com/nlnl/smart-home/verlichting/.