Besparingstips voor je koelkast

In een woning zijn er verschillende mogelijkheden om energie te besparen. Dat geldt ook voor koelkasten. Met onderstaande tips kan je het energieverbruik van jouw koelkast verlagen.

Slim kopen

Kijk bij de aankoop van een nieuwe koelkast naar het bijhorende energielabel. De meest zuinige toestellen krijgen een A++ score. Ze verbruiken een pak minder energie dan koelkasten in een lagere categorie. Het gemiddeld verbruik wordt trouwens ook vermeld. Goed vergelijken is dus de boodschap.

Gesloten

Dit is een van de belangrijkste besparingstips voor je koelkast: probeer de deur zo kort mogelijk te openen. Tijdens het openen komt er warme lucht binnen, waarna er extra energie verbruikt wordt om de temperatuur opnieuw te laten dalen. Voor dezelfde reden is het de moeite waard om regelmatig te controleren of de deur goed sluit. Na verloop van tijd kunnen er immers kiertjes tussen de rubberbanden ontstaan. Gelukkig zijn deze makkelijk te vervangen.

4 graden

De ideale temperatuur van een koelkast is 4 graden. Bij deze temperatuur wordt de groei van ziekmakende bacteriën en schimmels het meest geremd. Je kan de temperatuur nog lager instellen, maar dan zal de koelkast meer energie verbruiken. Een hogere temperatuur wordt niet aangeraden door voedingsexperts.

Eerst afkoelen

Net een potje gekookt en nog wat restjes over? Laat ze eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Zo wordt het interieur niet onnodig opgewarmd en bespaar je energie.

Onderhoud

Elk toestel vraagt onderhoud. Door bij een koelkast regelmatig de condensor aan de achterkant schoon te maken, zal ze minder energie verbruiken. Zo kan ze immers efficiënter werken.

Vriesvak

We eindigen onze besparingstips voor je koelkast in het vriesvak. Sommige koelkasten hebben een speciaal vak voor vriestemperaturen. Probeer dit vak ijsvrij te houden. Laagjes ijs zorgen voor extra energieverbruik. Wie een energiezuinige koelkast wil, moet dit vriesvak dus geregeld ontdooien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.