5 Energiebesparende tips voor je airco

De zomer is aangebroken en het is weer zweten geblazen. Ben jij toe aan verkoeling? Een airco kan dan natuurlijk dé uitkomst bieden. Met een airco is je kamer altijd op de gewenste temperatuur. Toch zitten er niet alleen maar voordelen aan een airconditioning. Veel airco’s verbruiken namelijk erg veel energie. Hoe houd je dit energieverbruik nou in de hand? In dit artikel lees je 5 handige energiebesparende tips om het energieverbruik van jouw airco in toom te houden.

Tip 1. Energie label

Energie besparen begint al bij de koop van de airconditioner. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten airco’s, maar ze zijn lang niet allemaal even energiezuinig. Daarom is het verstandig om op het energielabel van de airco te letten. Op een energielabel staat hoeveel energie de airco verbruikt, hoeveel geluid de airco maakt en wat de koelcapaciteit is. Wil je een energiebewuste keuze maken? Kies dan voor een airco met energielabel A tot A++. Dan ben je er zeker van dat u een energiezuinige airco hebt aangeschaft.

Tip 2. Houd de warmte buiten

Een simpele energiebesparende tip is het buiten houden van de warmte. Hoe koeler je kamer is hoe minder je de airco hoeft te gebruiken. Maar hoe doe je dit nou? Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden:

  • Sluit de ramen overdag
  • Houd de ramen ‘s nachts open
  • Doe de gordijnen overdag dicht

Tip 3. Zorg voor een goede installatie

Bij sommige airco soorten is er een slang nodig die de warme lucht naar buiten voert. Als deze slang door een raam naar buiten gaat komt er weer veel warme lucht naar binnen. Laat een gat in de muur maken door de airco installateur waar de slang van de airco door heen past. Hierdoor zorg je dat de warme lucht buiten blijft en dat je airco een stuk minder energie verbruikt.

Tip 4. Onderhoud je airco

Als je je airco niet goed onderhoud gaat de airco steeds minder efficiënt werken. Door je airco goed te laten onderhouden en reinigen zorg je ervoor dat de airconditioning niet onnodig energie verspilt. Gebruikelijk is om minstens 1 keer per jaar onderhoud te laten plegen. Het reinigen van de machine kan je vaak zelf. Zo kun je zelf de filters regelmatig reinigen.

Tip 5. Energieverbruik vaste airco en mobiele airco

Let op wat voor type airco je aanschaft. Een mobiele airco verbruikt namelijk veel meer stroom dan een vaste airco. Maak je veel gebruik van je airco dan is het verstandig een vaste airco te overwegen. Dit kan je namelijk honderden euro’s schelen op je energierekening.